AIR SO PURE

Številne znanstvene raziskave, ki sta jih izvedla tudi  Plant Research of Wageningen in Fytagoras so  pokazale da te rastline ustvarijo zdravo bivalno okolje, izboljšajo koncentracijo in spomin, ter pripomorejo k boljšemu spanju. Dejstvo, da so lepe na pogled, je zgolj dodana vrednost. 

Raziskava, ki jo je izvedla NASA je pokazala, da bi lahko nekatere rastline bolj učinkovite pri pretvorbi CO2 v kisik. Pod blagovno znamko AIR SO PURE boste našli prav te zelene sobne rastline, ki so boljše čistilke zraka.

Redke rastline

Sedaj je na voljo nova serija redkih rastlin, ki je še bolj obširna kot kadarkoli prej. Obsega preko 80 različnih vrst redkih rastlin. Zasledili boste lahko številne vrste anthuriumov philodendronov, monster in tudi drugih rastlin. Te rastline imajo liste najrazličnejših oblik z očarljivimi barvnimi odtenki na sprednji ali hrbtni strani listov. Ti so še posebej deljeni in sestavljeni pri vsaki vrsti posebej. 

Areka

Areka (Areca) je zelena lončnica, ki sodi v skupino palm. Listi so na dolgih pecljih, ki izraščajo iz tal. Areka potrebuje veliko svetlobe in odlično uspeva pri sobni temperaturi med 18 in 24 stopinj Celzija.

Areko zalivamo po potrebi in večkrat kontroliramo vlažnost tal. V zimskem času zalivanje zmanjšamo. Areka mora biti presajena vsake dve leti v substrat za lončnice.

Lirastolistni fikus

Lirastolistni fikus ali Ficus Lyrata je ena od velikolistnih fikusov, saj ima mogočne liste, ki zrastejo približno 30cm v dolžino in 23cm v premeru. Veliki žilasti listi spominjajo na grško glasbilo lira, po katerem je rastlina dobila ime. Rastlina raste počasi in zaradi velike teže listov potrebuje tudi oporo. 

Lirastolistni fikus potrebuje dovolj posredne svetlobe in redno zalivanje, vendar ne sme stati v vodi. Na listih lahko nastanejo rjave pikice, kar je običajen pojav odraščanja listov, saj rastlina vsebuje sok, ki se ob stiku z zrakom obarva rjavo. V primeru množičnega pojavljanja rjavih pikic je vzrok lahko v prenizki zračni vlagi. 

 

Monstera

Monstere so ene najčednejših rastlin, ob ustreznem gojenju. Njeni listi so veliki in mogočni in zrastejo v premeru tudi do 60cm. Posebno za monstere pa so značilni globoko narezani listi, ki so lahko tudi luknjasti. Ker so v naravi to plazeče rastline, za pokončno rast potrebujejo oporo.

Vendar niso preveč zahtevne, saj uspevajo tudi v temnejših delih prostorov. Ne prenese prekomernega zalivanja, zato je priporočljivo da se med posameznim zalivanjem zemlja rahlo osuši, a rastlina potrebuje dovolj zračne vlage. 

Najbolj znana je navadna monstera oziroma Monstera deliciosa, v naših vrtnih centrih pa lahko zasledite tudi Monstero adansonii, ki ima manjše liste z luknjicami. Prav posebno priljubljene pa so tudi pisanolistne monstere oz. Variegated monstera, ki imajo dele listo obarvane belo. Te vrste potrebujejo več svetlobe in so tudi rahlo zahtevnejše za gojenje.

Fikus Benjamin

Fikus (Benjamin) je tropsko drevo, ki zraste tudi 20 metrov v višino. Skorja fikusa je svetlo rjave barve, listi pa so dolgi od 8 do 12 cm. Nekateri sobni fikusi pa imajo liste tudi krajše – do 5 cm. Fikus ima rad polsenčno lego, prezimiti pa ga moramo v toplem prostoru. Ne smemo pozabiti, da je fikus tropska rastlina in da potrebuje tako toploto kot tudi vlago. Fikus je zelo primeren tudi za bonsaje. Večina vrst fikusov se dobro odzove na razlistenje.

Zamifolija

Zamija (Zamioculcas zamifolia) je rastlina, ki je po videzu podobna praproti, sagovcu in sončnici hkrati. Zaradi pokončne rasti, temno zelene barve in značilne oblike je osupljiva lončnica, poleg tega pa je zelo uporabna, saj dobro prenaša senco. Zamija ima v naravnem okolju zelene ali bele cvetove. Zamije, ki so v prostorih izredno redko zacvetijo.

Dracena

Dracena (dracaena) izvira predvsem iz Afrike, nekaj vrst pa je bilo najdenih tudi v južni Aziji in tropski centralni Ameriki. Obstajata dve glavni podvrsti. Manjše Dracene so bolj grmičaste in v naravnem okolju rastejo v podrasti tropskih gozdov. Izredno pa so priljubljene kot sobne rastline.

Dracena je necvetoča lončnica z ozkimi ali širokimi listi najrazličnejših barv. Listi so šopasto nameščeni na deblu. Dracena ima rada svetle prostore vendar pa ne direktne izpostavljenosti soncu. Temperatura prostora se mora gibati med 18 in 24 stopinj Celzija. Dracena mora imeti v času rasti vlažno prst. Pozimi pa mora biti zalivanje bol poredko. Priporočamo, da se delno posuši predem zalijemo. Dracena se mora presaditi vsake 2 leti v substrat za necvetoče lončnice.

Taščin jezik

Taščin jezik ali Sanseveria je klasična sobna rastlina, ki je izjemno odporna in redko propade. Ime je nekoliko pomenljivo, a verjetno ima kaj skupnega s svojo trdovratnostjo in neobčutljivosti na slabe pogoje rasti, zato je posebej primerna za začetnike.

Raste tudi v prostorih, kjer je manj svetlobe in pogoji niso najbolj optimalni. Pogosto jo opazimo tudi v mešanih nasadih, kjer so vse ostale rastline propadle, ona še vedno vstraja.

Drevo življenja

Drevo življenja / Juka (Yucca) je zimzelena rastlina, ki pogosto krasi naše domove. Nekateri jo uporabljajo tudi v zdravilne namene, saj razstruplja telo tako, da pospešuje in usklajuje absorpcijo snovi v črevesju in aktivira izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Drevo življenja raste pretežno v severni in centralni Ameriki in ima približno 40-50 različnih vrst. Drevo življenja se v naravi lahko prilagodi na različne življenjske pogoje. Najdemo jih tako v skalnatih puščavah, nerodovitnih terenih, v stepah, v goratih predelih in celo na peščinah ob morju.

Nolina

Nolina ali slonova noga (Beaucarnea) je rastlina čudovitega videza. Njeno veliko čebulasto dno podpira leseno steblo, iz katerega na vrhu poženejo šopi temno zelenih listov. Nolina ima ozke in dolge liste, ki so pri nekaterih sortah nakodrani. Če Nolina dobi veliko svetlobe in je ne zalivano preveč, je gojenje te rastline precej preprostio.

Nolina potrebuje veliko svetlobe, vendar pa ne mara direktnega sonca. Potrebuje temperature med 18 in 20 stopinj Celzija. Poleti jo redno zalivamo, pozimi pa z vodo varčujemo. Stoječe vode Nolina ne prenaša. Presadimo jo po potrebi vsaki dve leti v substrat za zelene lončnice.

Kalateje

Kalateja (calathea) ima na listih lepe vzorce v najrazličnejših barvnih odtenkih. Idealna temperatura za vzgojo je med 16 ° in 27 ° C. Rada ima zračno vlago, še posebej ko najbujneje rastejo od marca do septembra, zato jo občasno poškropimo z vodo. Med dvema zalivanjema, naj se zemlja presuši. Dognojujemo jo vsakih 14 dni, če želimo, da raste bujno. Ne smemo je izpostaviti neposredni sončni svetlobi, prepihom in nenadnim tempreaturnimn spremembam.
Ponoči in ob neugodnih rastnih razmerah, zvije liste.

Poprovka

Znana kot peperomia je klasična sobna rastlina, ki jo poznamo in gojimo že mnogo desetletij. Ni pogosta, čeprav je zelo enostavna za gojenje in dekorativna zlasti, ko požene visoke in suličaste cvetove, visoko nad liste.

Zalivamo zmerno, voda ne sme zastajati v podstavku, zmerno dognojujemo in postavimo na mesto v prostoru, kjer ne sije direktno sonce na njo. Kot tropske rastline potrebujejo vlažen zrak, zato so primerne tudi za sajenje v terarijih. 

Difenbahija

Difenbahija (Diffenbachia) ima veliko različic. Vsaka difenbahija ima drugačen vzorec, če le ozračje ni presuho. Pomembna pa je tudi lega. Močno zastrta svetloba pomaga ohranjati bravo listov. Difenbahija odlično uspeva pri temperaturah med 18 in 24 stopinj Celzija.

Liste difenbahije večkrat orosimo. Zemlja mora biti v času rasti redno vlažna. Rastlino presadimo vsake dve leti oz. po potrebi. Uporabiti moramo substrat za zelene rastline.

Cikas palma

Cikas palma (cycas revoluta) je zelo stara rastlina, še iz časov, ko so živeli dinozavri in je ena izmed kopenskih rastlin iz tistega časa. Redko jo vidimo v naravi, kjer je zaščitena. Ima goste liste, ki se rahlo povesijo in so pernato deljeni. Raste zelo počasi, naredi le en venec listov na leto. Kupujemo jo lahko vse leto, pazimo, da so listi temno zeleni, enako dolgi in nepoškodovani.

Bananovec

Bananovec (musa) je zanimiva, zelo dekorativna rastlina, ki hitro raste, zato jo je potrebno presajati ali ji dodajati zemljo, ko postane tako velika, da presajanje ni mogoče. Rastlina ima navidezno steblo, ki je sestavljana iz spodnjih delov listov, ki so široko jajčaste oblike. Rastlina je enostavna za gojenje. Stalno zalivamo, vendar voda ne sme stati v podstavku. 

Stoji naj na senčnem in polsenčnem mestu, na sobni temperaturi, poleti je lahko zunaj na prostem.

Vodna pahira

Vodna pahira (Pachira aquatica) je zelo dekorativna rastlina, saj ima velike dlanaste liste in steblo, ki je prepleteno. Končna podoba daje videz drevesa, kot so v naravi.

Poleti ima rada sobne temperature, medtem ko v zimskem času raje nižje temperature. Zmerno jo zalivamo, voda ne sme nikoli stati v podstavku. V debelejšem steblu rastlina shranjuje rezervno vodo, tako da v suši lažje prenašajo pomankanje vode.

Aloja

Aloja (Aloe) je zelo razširjena sobna rastlina, od katerih je le ena primerna za uživanje v zdravilne namene in še to le kadar raste v idealnih pogojih, kar pomeni, da ima dovolj svetlobe in vode. To pa je bolj poleti, kakor pozimi, ko je dan kratek.

V poletnem času, ko mine čas zmrzali rastline postavimo na prosto, vendar ne takoj na direktno sonce, kjer se zelo dobro znajdejo.

 

Havortija

Havortija (Haworthia) je sukulentna rastlina, ki ima rozetasto rast in izjemno dekorativne suličaste liste. Vse vrste so nizke ali grmaste rastline z mesnato odebeljenimi listi. Od pomladi do sredine poletja se na dolgih in tankih cvetnih steblih razvijejo zvonasti ali cevasti cvetovi. Ne mara veliko zalivanja. Ne bo nam zamerila, če na njo pozabimo. Pogosto jo uporabljamo kot dekorativno rastlino, ki je del aranžmaja v lepi okrasni posodi in v kombinaciji z drugimi dekorativnimi elementi, ki se navezujejo na sezono ali praznike.

Kaktusi in Sukulente

Poletne rastline za balkone, terase ali bivalne prostore, med katere najpogosteje prištevamo prav kaktuse in sukulente. Zelo dobro prenašajo vročino in ne marajo pretirane skrbi, ki jim bi jo morali nameniti. Kaktusi so vedno dobrodošle rastline, ko je vročina v polnem zamahu, saj nismo nikoli v skrbeh, če smo jih dovolj zalili ali ne. Veliko bolj nam bodo hvaležni, če jih bomo pozabili zaliti, kakor če se prepogosto spomnimo na njih. 

Echeveria

Eševerije (Echeveria) so sukulente, ki imajo rožetasto rast poganjkov, ki so včasih bolj ploščate, drugič okroglaste oblike. Zadnja leta so zelo priljubljene zlasti za novo leto, ko rastline obarvajo v najrazličnejše barve in jih porabijo kot dekoracijo v aranžmajih.

Ne prenesejo obilnega zalivanja in vode v podstavku. Uspevajo skoraj v vsakem okolju in tudi barva, ki prekriva celotno rastlino jih ne moti. Ko rastejo postajajo vse bolj zelene in sčasoma barva odpade z rastlin.

Ripsalis

Ripsalis (Rhipsalis) je kaktus, ki nima trnja. Ne domujejo v vročih in suhih puščavskih predelih, ampak imajo raje toplo in vlažno okolje in potrebujejo manj svetlobe, tako da z razliko od drugih kaktusov niso močno obstoji na sušo, a še vseno ne potrebujejo veliko vode. Zalivamo ko se vrhnja zemlja začne sušiti, a voda ne sme nikoli stati v podstavku.

Rast je bujna in pogosto povešujoča, kar rastlino naredi še bolj dekorativno. Včasih so rastline posajene v lončke ali obešanke.

Zelena praprot

Luskasta praprot (Nephrolepis) je ena izmed najbolj priljubljenih vrst sobnih prarpoti. Predvsem zaradi trpežnosti in nezahtevnosti rastline, saj uspeva tudi v manj svetlem prostoru.  Ima povešavo rast, tako da je primerne tudi za viseče posode. Ne mara neposrednega sonca in prepiha. Idealna temperatura zraka je 18 ° C ali manj. Zemlja mora biti vedno vlažna, vendar voda ne sme zastajati v lončku. Vodi 1x mesečno dodajamo hranila. Namakamo ali zalivamo od strani, da ne poškodujemo sredine listov.

Sivozelena praprot

Sivozelena praprot (Phlebodium) uspeva tudi na manj svetlem mestu, vendar za močno modro obarvanost potrebuje svetlo rastišče, prenese polsenco, vendar ne pa močnega sonca. Idealna temperatura za gojenje je 18°C. Zemlja ne sme biti vedno vlažna, ker to povzroča gnitje korenin. 1x tedensko jo zalivamo od strani, da ne poškodujemo sredine. Dognojujemo 1x mesečno. Rastlina potrebuje tudi višjo zračno vlago, kar lahko uravnavamo s pršenjem. Novi poganjki izraščajo s sredine.

Viseče rastline

Viseče sobne rastline so vedno priljubljene zelene sobne rastline, ki zapolnijo prostor, ki jih druge rastline ne morejo. Njihova rast je padajoča, povešajoča, kar je njihova posebnost, ki pogosto pride prav pri mešanih nasadih rastlin ali visečih posodah. Te dajejo visečim rastlinami možnost da se razrastejo z vseh strani in listi v njih lahko padajo kot vodni slapovi.

Med njimi je veliko različnih rastlin, kot so Epipremnum pinnatum, Scindapsus, Hedera, Pilea in mnoge druge. 

Bršljan

Sobni bršljan (Hedera) je zimzelena grmičasta vzpenjalka. Lahko prosto visi ali pa se vzpenja pok drevesih ali oporah. To lahko doseže s posebnimi oprijemalnimi koreninami, ki rastejo iz kolenc. Ustrezajo jim sončna ali polsenčna lega, vendar vrste bršljanov s pisanimi listi potrebujejo več svetlobe in toplejši prostor v zimskem času. Gojimo ga lahko kot sobno ali zunanjo rastlino. Zemlja mora biti v času rasti, ves čas vlažna. Če je zrak suh, rastline škropimo z vodo. Dobro uspeva na temperaturi od 0 ° do 30 ° C. Priporočljivo je 1x mesečno dodajati hranila.