Viseče sobne rastline so vedno priljubljene zelene sobne rastline, ki zapolnijo prostor, ki jih druge rastline ne morejo. Njihova rast je padajoča, povešajoča, kar je njihova posebnost, ki pogosto pride prav pri mešanih nasadih rastlin ali visečih posodah. Te dajejo visečim rastlinami možnost da se razrastejo z vseh strani in listi v njih lahko padajo kot vodni slapovi.

Med njimi je veliko različnih rastlin, kot so Epipremnum pinnatum, Scindapsus, Hedera, Pilea in mnoge druge. 

Epipremnum pinatum ali pisana mavrina je zelo priljubljena sobna rastlina, saj bujno uspeva že pri zelo preprosti negi. Ima zelene srčaste liste z rumeno lisami. Ima plazečo rast, tako da se lahko razraste tudi ob oporo. Najbolj ji ustreza svetel prostor, ki ni direktno izpostavljen sončnim žarkom.  

Hedera ali sobni bršljan je zimzelena grmičasta vzpenjalka. Lahko prosto visi ali pa se vzpenja pok drevesih ali oporah. To lahko doseže s posebnimi oprijemalnimi koreninami, ki rastejo iz kolenc. Ustrezajo jim sončna ali polsenčna lega, vendar vrste bršljanov s pisanimi listi potrebujejo več svetlobe in toplejši prostor v zimskem času.