Dan mrtvih, 1.november je praznik, ko uredimo grobove naših dragih pokojnih. Na praznik odnesemo na grob aranžma iz cvetja in prižgemo svečke.

Zadnja leta je ponudba aranžmajev za praznik res velika, saj lahko izbirate že nekaj tednov pred prazniki, ko naši cvetličarji najprej pripravijo aranžmaje iz naravnega suhega cvetja, iz umetnega cvetja in nazadnje še iz svežega cvetja. Mnogo aranžmajev pripravimo takšnih, kjer kombiniramo suho, umetno in sveže cvetje.

Aranžma za praznik mora biti nadgradnja vseh ostalih elementov na grobu. Vključiti se mora po obliki, vrsti in barvi cvetja, da tvori skladno celoto.

Včasih se zgodi, da na grobovih vidimo veliko manjših in slogovno precej različnih aranžmajev, kar prav gotovo ne pripomore k umirjenosti. Prav je, da o tem razmišljamo in načrtujemo že mnogo pred praznikom in se morda posvetujemo z ostalimi svojci.

V vrtnem centru Gašperlin menimo, da je bolje, da je število različnih izdelkov na enem grobu manjše, a tisti, ki stojijo, naj bodo dovolj razkošni, skladni in strokovno izdelani.

Če ima grob ob spomeniku tudi malo vazo za cvetje, naj v njej stoji enako cvetje, kakor je v aranžmaju, ki krasi površino groba. Tudi barva cvetja, barva sveč, peska in rastlin, ki so posajene na grobu, naj bodo v harmonični barvni kombinaciji, ki se na grob najbolj poda.