Afriška vijolica

Afriška vijolica (Saintpaulia) je cvetoča lončnica s pisano paleto cvetov in ni povezana z evropsko vrsto vijolice. Nekatere vrste afriških vijolic pa imajo tudi pisane liste. Rada ima dobro osvetljen prostor, vendar pa ne mara direktnega sonca. Vijolica ima rada stalno temperaturo med 17 in 23 stopinj Cezija brez prepiha.

Afriška vijolica ne mara obilnega namakanj. Zalivati jo moramo vedno od spodaj, saj voda ne sme priti na liste. Z redkejšim zalivanjem spodbudimo rastlino da bolje zacveti. Vijolica mora biti presajena vsake dve leti v substrat za cvetoče lončnice. Presadimo jo po tem, ko vsi cvetovi odcvetijo.

Strelicija

Sterlicija ali Strelitzia regiane je tropska rastlina z šopasto velikimi in dolgimi listi, ki so jajčaste oblike. Potrebuje dovolj svetlobe in zmerno zalivanje. V poletnem času dobro uspeva tudi zunaj, vendar je priporočljivo da je zasčitena pred vetrom, saj ta lahko poškoduje liste.  

Ima čudovite cvetove v živo rumeno-oranžni barvi z modrim osrednjim delom. Cvetovi so lahko tudi uporabljeni kot rezano cvetje, saj dolgo ne ovenijo.

 

Spatifil

Spatifil (Spatiphyllum) je cvetoča lončnica, ki je relativno nezahtevna v rasti. Spatifil lahko cveti skozi vse leto. Njegovo naravno obdobje za cvetenje pa je spomladi. Spatifil poleti dobro uspeva v rahli senci. Neposredne svetlobe ne mara. Pozimi pa ima rad svetla mesta in sobno temperaturo med 18 in 24 stopinj Celzija.

Spatifil mora imeti v toplejših mesecih relativno vlažno prst. Pozimi pa naj se prst malce presuši. Spatifil presadimo ko odcveti. Priporočamo uporabo šotnih substratov za cvetoče lončnice.

Kalanhoja

Kalanhoja (Kalanchoe) ima različne barve in oblike listov. Tudi cvetovi so različnih barv. Do takih razhajanj pride, ker obstaja veliko različnih vrst kalanhoj. Vse kalanhoje pa so potrebujejo precej podobno svetlobo in zalivanje.

Kalanhoja ima rada močno svetlobo in temperature med 22 in 24 stopinj Celzija. Kalanhoja me sme biti preveč zalita, saj ima rada bolj suho zemljo. Kalanhojo moramo zalivati od spodaj.

Begonija

Cvetoče begonije (begonia) so predvsem hibridi Eliator, ki majo zelene liste in pisano paleto polnjenih raznobarvnih cvetov. Te begonija cveti čez vse leto. Rastlina potrebuje svetlo mesto brez žgočega sonca. Begonija najbolje uspeva pri temperaturah med 18 in 20 stopinj Celzija.

Begonija zahteva redno zalivanje. Vendar pa ne smemo dovajati veliko vode. Redno moramo preverjati vlažnost prsti. Begonijo presadimo po potrebi. Priporočamo uporabo substratov za cvetoče lončnice.

Orhideje

Najpogostejše so orhideje falenopsis (orhideja Phalaenopsis), ki izvirajo in območja med Indijo in severno Avstralijo. To območje je relativno toplo in temperature le redko padejo pod 20°. Orhideje so relativno lahke za vzdrževanje in z malo truda jih lahko pripravimo, da bodo ponovno cvetele. Orhideje Phalaenopsis imajo različne velikosti cvetov – od majhnih do velikih. Orhideje Phalenopsis pa se ločijo tudi po barvi cvetov – rožnati, rumeni, beli, progasti… Cvetovi se na rastlini obdržijo približno 2 do 3 mesece.

Flamingovec

Flamingovec (Anthurium) ima pokončno rast. Rastlina ima velike srčaste liste, ki imajo lep lesk. Flamingovec ima cvetove na dolgih pecljih. Obarvani so lahko belo, rdeče ali rožnato. Flamingovec mora imeti poleti močno, vendar posredno svetlobo. Ne mara direktnega sonca. Pozimi ima flamingovec raje neposredno svetlobo. Pozimi prenese 16 stopinj Celzija, vendar je boljša startna temperatura okoli 20 stopinj Celzija.

Ciklama

Ciklama (Cyclamen) je zelo priljubljena rastlina, ki cveti v jesenskem in zimskem času. Ciklama nima le bahavih cvetov, pač pa tudi privlačne liste z različnimi srebrnimi oznakami. Barve cvetja ciklame segajo od škrlatne in rožnate do bele. Nekatere ciklame so tudi dišeče. Znano pa je, da se neprestano odkrivajo nove vrste.

Ciklama ima rada neposredno zimsko svetlobo. Dobro uspeva v hladnih razmerah. Cvetovi se pri ciklami ohranijo veliko dlje, če je temperatura prostora med 13 in 18 stopinj Celzija.

Vrtnice

Lončne vrtnica (Rosa) ima pokončno rast. Listi so temno zelene barve, številni cvetovi so na koncu stebel. Cvetovi so različnih barv, nekateri pa tudi čudovito dišijo. Vrtnica potrebuje sončno lego, veliko svetlobe za nenehno cvetenje.

Vrtnica potrebuje redno zalivanje. Dobro je, če se med zalivanji prst presuši. Vrtnica ima rada hladnejšo klimo. Primerna pa je tudi za sajenje na prostem. Najbolje je, da vrtnico po cvetenju presadimo na prosto v hranilno zemljo.

Tolstica

Tolsitca ali krasula (Crassula) ima sočne liste in je ena izmed najbolj trpežnih rastlin. Listi so lahko obarvai zeleno, rdeče, sivo ali pa so pisanih barv.

Tolstica ima rada dobro osvetljeno mesto z nekaj ure neposredne sončne svetlobe. Temperatura v prostoru se mora gibati med 18 in 24 stopinj Celzija. Tolstica mora biti presušena preden je zalita. To lahko ponovimo vsakič, ko jo zalijemo.

Tolstica mora biti posajena v substrat za zelene rastline, presajamo pa jo po potrebi.

Bromelijevke

Med Bromelijevke spada kar nekaj razširjenih vrst, kot so Guzmania, Vriesea, Tilandsia, Aechmea in druge. Obravnavamo jih skupaj, ker so njihove potrebe podobne, saj imajo kar nekaj skupnih značilnosti. Razraščajo se v obliki rozete, ki je v naravnih razmerah lovilec vode. V njej se zadržuje voda, ki pronica po zunanji strani rastline v območje korenin. Navadno rastejo te rastline visoko v krošnjah dreves, kjer je le nekaj organskega substrata, ki zadošča za rast.