Gašperlin: vrtni center

Ciklama

Ciklama

Ciklama (Cyclamen) je zelo priljubljena rastlina, ki cveti v jesenskem in zimskem času. Ciklama nima le bahavih cvetov, pač pa tudi privlačne liste z različnimi srebrnimi oznakami. Barve cvetja ciklame segajo od škrlatne in rožnate do bele. Nekatere ciklame so tudi dišeče. Znano pa je, da se neprestano odkrivajo nove vrste.

Ciklama ima rada neposredno zimsko svetlobo. Dobro uspeva v hladnih razmerah. Cvetovi se pri ciklami ohranijo veliko dlje, če je temperatura prostora med 13 in 18 stopinj Celzija.

več
Flamingovec

Flamingovec

Flamingovec (Anthurium) ima pokončno rast. Rastlina ima velike srčaste liste, ki imajo lep lesk. Flamingovec ima cvetove na dolgih pecljih. Obarvani so lahko belo, rdeče ali rožnato. Flamingovec mora imeti poleti močno, vendar posredno svetlobo. Ne mara direktnega sonca. Pozimi ima flamingovec raje neposredno svetlobo. Pozimi prenese 16 stopinj Celzija, vendar je boljša startna temperatura okoli 20 stopinj Celzija.

 

več
Orhideje

Orhideje

Najpogostejše so orhideje falenopsis (orhideja Phalaenopsis), ki izvirajo in območja med Indijo in severno Avstralijo. To območje je relativno toplo in temperature le redko padejo pod 20°. Orhideje so relativno lahke za vzdrževanje in z malo truda jih lahko pripravimo, da bodo ponovno cvetele. Orhideje Phalaenopsis imajo različne velikosti cvetov – od majhnih do velikih. Orhideje Phalenopsis pa se ločijo tudi po barvi cvetov – rožnati, rumeni, beli, progasti… Cvetovi se na rastlini obdržijo približno 2 do 3 mesece.

več
Begonija

Begonija

Begonija (Begonia) je cvetoča lončnica z zelenimi listi in pisano paleto polnjenih raznobarvnih cvetov. Begonija cveti čez vse leto. Rastlina potrebuje svetlo mesto brez žgočega sonca. Begonija najbolje uspeva pri temperaturah med 18 in 20 stopinj Celzija.

Begonija zahteva redno zalivanje. Vendar pa ne smemo dovajati veliko vode. Redno moramo preverjati vlažnost prsti. Begonijo presadimo po potrebi. Priporočamo uporabo substratov za cvetoče lončnice.

več
Kalanhoja

Kalanhoja

Kalanhoja (Kalanchoe) ima različne barve in oblike listov. Tudi cvetovi so različnih barv. Do takih razhajanj pride, ker obstaja veliko različnih vrst kalanhoj. Vse kalanhoje pa so potrebujejo precej podobno svetlobo in zalivanje.

Kalanhoja ima rada močno svetlobo in temperature med 22 in 24 stopinj Celzija. Kalanhoja me sme biti preveč zalita, saj ima rada bolj suho zemljo. Kalanhojo moramo zalivati od spodaj.

več
Vijolica

Vijolica

Vijolica (Saintpaulia) je cvetoča lončnica s pisano paleto cvetov. Nekatere vrste vijolic pa imajo tudi pisane liste. Vijolica ima rada dobro osvetljen prostor, vendar pa ne mara direktnega sonca. Vijolica ima rada stalno temperaturo med 17 in 23 stopinj Cezija. Vijolica ne mara prepiha.

Vijolica ne mara obilnega namakanj. Zalivati jo moramo vedno od spodaj. Vijolica mora biti presajena vsake dve leti v substrat za cvetoče lončnice. Presadimo jo po tem, ko vsi cvetovi odcvetijo.

več
Vrtnice

Vrtnice

Vrtnica (Rosa) ima pokončno rast. Listi so temno zelene barve, številni cvetovi so na koncu stebel. Cvetovi so različnih barv, nekateri pa tudi čudovito dišijo. Vrtnica potrebuje sončno lego, veliko svetlobe za nenehno cvetenje.

Vrtnica potrebuje redno zalivanje. Dobro je, če se med zalivanji prst presuši. Vrtnica ima rada hladnejšo klimo. Primerna pa je tudi za sajenje na prostem. Najbolje je, da vrtnico po cvetenju presadimo na prosto v hranilno zemljo.

več
Bromelijevke

Bromelijevke

Med Bromelijevke spada kar nekaj razširjenih vrst, kot so Guzmania, Vriesea, Tilandsia, Aechmea in druge.

več