Najpogostejše so orhideje falenopsis (orhideja Phalaenopsis), ki izvirajo in območja med Indijo in severno Avstralijo. To območje je relativno toplo in temperature le redko padejo pod 20°. Orhideje so relativno lahke za vzdrževanje in z malo truda jih lahko pripravimo, da bodo ponovno cvetele. Orhideje Phalaenopsis imajo različne velikosti cvetov – od majhnih do velikih. Orhideje Phalenopsis pa se ločijo tudi po barvi cvetov – rožnati, rumeni, beli, progasti… Cvetovi se na rastlini obdržijo približno 2 do 3 mesece.

Orhideje Phalaenopsis

V Vrtnem centru Gašperlin vam nudijo različne orhideje. Najpogostejše so orhideje falenopsis (orhideja Phalaenopsis), ki izvirajo in območja med Indijo in severno Avstralijo. To območje je relativno toplo in temperature le redko padejo pod 20°. Orhideje so relativno lahke za vzdrževanje in z malo truda jih lahko pripravimo, da bodo ponovno cvetele. Orhideje Phalaenopsis imajo različne velikosti cvetov – od majhnih do velikih. Orhideje Phalenopsis pa se ločijo tudi po barvi cvetov – rožnati, rumeni, beli, progasti… Cvetovi se na rastlini obdržijo približno 2 do 3 mesece.

Orhideje Phalaenopsis so v Vrtnem centru Gašperlin na voljo skozi vse leto. Ponudba drugih orhidej pa je odvisna od letnega časa.

Orhideje Cypripedium Calceolus

Vrtni center Gašperlin vam ponuja tudi lilijaste orhideje (Cypripedium Calceolus), ki jih pravimo tudi lepi čeveljc. Te orhideje so navadno sestavljene iz več barv in imajo lijak, ki je na ene delu gladek in na drugem ščetinast. Takšna konstrukcija lilijaste orhideje je nujna, saj s tem povzroči, da jo žuželke oprašijo.

Orhideje Cymbidium

Občasno (odvisno od letnega časa) je v ponudbi tudi orhideja Cymbidium. Ta orhideja raste v tropski in subtropski Aziji in severni Avstraliji. Cvetovi imajo premer med 5 in 10 cm, cveti pa pozimi. Vsaka orhideja ima približno 15 cvetov ali več. Cvetovi so različnih barv: beli, zeleni, rumeno-zeleni, krem, rumeni, rjavi, roza in rdeči. Te orhideje izredno dobro uspevajo v stanovanju, uporabljajo pa se tudi za aranžmaje. 

Napotki za nego orhidej 

Na svetu obstaja okrog 1000 različnih vrst orhidej, od katerih jih 40 pripada običajnim orhidejam, ki jih najdemo v ljubiteljstvu. Za posebna navodila o negi se obrnite, prosimo, za nasvet na eksperta ali se informirajte v ustrezni strokovni literaturi.
Naslednji napotki za nego so bolj splošno veljavni in opisujejo v glavnem nego najbolj priljubljenih vrst orhidej: Phalaenopsis.
Lokacija: Na okenski polici zahodnega ali vzhodnega okna, brez direktnega sonca.
Temperatura: Sobna temperatura (20-22ºC). Nekatere orhideje  potrebujejo fazo počitka, tako imenovani hladni dražljaj, da naredijo cvetove. Priporočamo, da te rastline pozimi za nekaj tednov postavite v hladnejšo spalnico (ca. 16ºC).
Zračna vlažnost: Po možnosti relativna zračna vlažnost 60% ali več. Ker večina bivalnih prostorov ne doseže vrednosti nad 30-40% (pozimi ca. 15%), priporočamo, da liste in zračne korenine orhidej 1-2 krat dnevno poškropite z vodo. 
Zalivanje: Obstajata 2 običajni metodi, zalivanje ali potapljanje. Pri potapljanju celotnega lončka v vodno kopel je treba paziti, da prekomerna voda lahko kompletno odteče (najmanj 15 minut), da korenine ne trpijo zastajanja vlage. Pri zalivanju priporočamo ca. dve merici 30 ml na teden.
Vseeno, katero metodo imate rajši, vam bo vlagomer vedno pokazal pravi trenutek za zalivanje.
Gnojenje: Orhideje so zelo občutljive na sol, torej je treba pri dodajanju gnojil brezpogojno ubogati priporočila proizvajalcev. Gnojili naj bi le tedaj, ko orhideja raste (cvetovi, listi, poganjki). Obstajajo tekoča gnojila, ki se primešajo vodi za zalivanje (npr. Substral gnojilo za orhideje), spreji za nego listov in gnojilne paličice za orhideje. Enostavno povprašajte v strokovni trgovini po ustreznih izdelkih.
Substrat: Dober substrat vsebuje največji del ali celo 100% pinijevo lubje in naj bo zelo zračen in grobozrnat, da imajo korenine dovolj prostora za dihanje.
PresajanjeOrhideje naj bi presadili vsake 2–3 leta, da se odstrani star, zbit substrat. Idealen čas je po cvetenju. Pri tem ni vedno potreben večji lonec. Stare, posušene korenine je treba odstraniti s čistimi, ostrimi škarjami. Paziti je treba, da se korenine kolikor je mogoče malo poškodujejo. Po presaditvi naj se 1 teden ne zalivajo, da se rane, nastale na koreninah, še lahko zaprejo.
Obrezovanje: Na splošno velja, da se mora obrezati samo mrtva snov. Odcvetelega poganjka orhideje ni nujno treba obrezati. Pogosto se pojavijo kmalu po odcvetenju na steblu novi poganki.