Catambra je vrsta katalpe, ki je zaščitena z evropskim patentom. Catambro lahko gojimo tako na prostem kot v loncu, in jo postavimo lahko tako na sonce kot v senco. Lahko se jo goji v vrtovih, na terasah ali v notranjih prostorih. Vendar v notranjih prostorih je primerna samo za sončne lege. Posebnost te rastline je, da je brez vonja in ne cveti. 

Ena od ključnih lastnosti Catambre je njeno repelentno delovanje, ki sega na površino, enako dvojnemu premeru listne mase krošnje. Zaradi te lastnosti ni priporočljivo pogosto obrezovanje, saj več listja pomeni večjo zaščito pred komarji.

 Laboratorijske analize potrjujejo, da Catambra vsebuje štirikrat večjo količino Catalpola kot katerikoli drug primer te vrste. Zaradi tega je Catambra še posebej učinkovita pri odganjanju komarjev, vključno s tigrastim komarjem.

Koristni nasveti:

  1. Po odstranitvi rastlin iz lončkov jih posadite ali presadite v večje posode, da omogočite boljšo absorpcijo hranil in s tem večjo učinkovitost pri odganjanju žuželk.
  2. Rastline redno zalivajte, nasajene v lončkih vsakih 2 do 3 dni, odvisno od velikosti lonca in lokacije; rastline na prostem pa vsakih 4 do 6 dni. Zalivajte jih le, ko je zemlja suha. Priporočamo zalivanje v hladnejših urah, zjutraj ali zvečer.
  3. Priporočamo uporabo kompleksnega gnojila s počasnim sproščanjem, ki vsebuje NPK (dušik, fosfor, kalij) ter makro in mikro elemente (železo, bor, magnezij, mangan itd.). Slednji so zelo koristni za podporo pomanjkanju hranil v vročih obdobjih, ko rastline težko absorbirajo potrebne snovi. Poleg gnojila (NPK) je priporočljivo od maja do avgusta dodajati tudi kelatirano železo z minimalnim odstotkom 5/6 % (ta stopnja koncentracije ni nikoli prisotna v gnojilu NPK).
  4. Za optimalno učinkovitost manjših rastlin postavite v sklope večih rastlin skupaj in počakajte, da dosežejo zadostno velikost
  5. Izpuščeni katalpol je zelo hlapljiv; Za večjo učinkovitost je priporočljivo nasaditi več kot eno rastlino, nameščeno na razdalji med 1 in 3 metri glede na velikost rastline in širino površine, ki jo želimo zaščititi.
  6. Obrezujete jih lahko skozi vse leto, vendar večje obrezovanje je priporočljivo opraviti jeseni ko odpade listje, ali zgodaj spomladi.

 

Sajenje v lonce

Priporočamo nekoliko večji sadilni lonec od tistega, v katerem se rastlina trenutno(vsaj 5/8cm na vsaki strani). Na dno sadilnega lonca dodajte drenažni sloj 3/5 cm glinoporja ali vulkanskega plovca, da lahko odteče odvečna voda. Uporabite univerzalno zemljo, pomešano z vsaj 30 % zračnega substrata(agri-perlit)

 

Sajenje na prostem

V primeru, da zemlja ni dobro odcedna, na dno dodajte 5/10 cm drenažnega materiala (glinopor ali plovec). Če je zemlja revna s hranili, je priporočljivo, da v sadilno jamo dodate nov substrat za zunanjo drevnino. Pri nasajanju rastlino nasadite rastlino tako globoko, da je stičišče med koreninami in začetkom stebla približno na ravni tal. Na ta način preprečimo, da bi rastlina tvegala stanje »zadušitve«.