Gašperlin: vrtni center

Sajenje in nega balkonskega cvetja

Sajenje in nega balkonskega cvetja

Balkonsko cvetje na balkonu je vedno v loncu ali koritu in rastlina ima omejen prostor, zalogo hrane in vode, zato potrebuje posebno nego. Kliknite na več in si preberite kako pravilno saditi in skrbeti za balkonsko cvetje.

več
Balkoni naših strank

Balkoni naših strank

So balkoni katerih skoraj ne opazimo in so balkoni katerih ne spregledamo. Vse to na slikah, pa so balkoni, s katerimi se ponašajo naše stranke. Ste med njimi? Vam morda še nismo zaupali kakšne skrivnosti, da boste tudi vi imeli tako lep balkon?

Ključni elementi za uspeh so odlična kvaliteta rastlin, kvaliteten substrat za sajenje, založno gnojilo in posode z vodno rezervo, ki bodo nudile rastlinam dovolj vlage v vsakem času, ko jo bodo potrebovale.

Katere vrste rastlin boste izbrali in koliko jih boste posadili pa je izziv, ki vas čaka vsako leto znova. Priporočamo vam, da se dobro pripravite pred nakupom in že doma naredite grobi načrt. Odločite se koliko korit ali posod boste posadili, kam jih boste postavili (senca, sonce). 

Naši sodelavci v vrtnem centru Gašperlin vam bodo svetovali, katere rastline posaditi skupaj, da se bodo barvno in slogovno najbolje ujemale z barvo vaše hiše in okolice. Svetovali vam bodo kako z njimi ravnati, da bodo dolgo časa občudovanja vredne.

Ste že pomislili, da so balkonska korita, kakor aranžmaji iz cvetja? Le da gre pri nasadih za rastline, ki imajo korenine, pri cvetju pa so rastline odrezane, zato potrebujejo vodo. Pravila oblikovanja pa veljajo za oba primera enaka

več
Cvetje v obešankah

Cvetje v obešankah

Cvetje v obešankah lahko razvije polno dolžino in nam čudovito zapolni prostor, kamor korita in posode ne segajo.

Mešane zasaditve ne poznajo meja naše domišljije. Pri sajenju upoštevamo minimalni življenski prostor rastlin. V obešanko fi 30 cm sadimo od 2 do 3 rastline, dodamo počasi topno gnojilo in po potrebi AGROGEL za zadrževanje vlage.


Med rastjo lahko naredimo nekaj korekcij. Kadar se rastline zelo razbohotijo, povečamo zalivanje in dognojevanje. Rastline, ki preveč prevladujejo skrajšamo in oblikujemo.

več
Cvetje za gredice

Cvetje za gredice

Ko odcvetijo znanilci pomladi, kot so tulipani, narcise, hijacinte in spomladanske trajnice posušijo liste, napoči čas, da posadimo enoletnice, ki nas bodo razveseljevale do pozne jeseni s pisanim listjem.

Gredice za takšne nasade moramo dobro pripraviti. Zelo podobno kakor v koritu. Oskrbimo jih z založnim gnojilom, dodamo bogat substrat, ki bo zadrževal vlago v zemlji in redno zalivamo.

Kaj saditi? Možnosti je zelo veliko. Predlagamo, da se posvetujete z našimi sodelavci v vrtnem centru Gašperlin, da najdemo najboljšo rešitev za vaše gredice.

Jeseni, ko se dan prevesi in so dnevi vse krajši, nastopi čas za mačehe, rese, krizanteme, hojhere, skimije, hebe, trave in mnoge druge lepotice jeseni, ki bodo ostale dolgo v zimo in najboljše rastline ob mili zimi tudi prezimile.

Konec avgusta, septembra in oktobra pa ne pozabimo na spomladanske čebulice, ki jih posadimo čim prej, da nas bodo razveseljevale zgodaj spomladi. Pohitimo s sajenjem, da se bodo dobro ukoreninile, še preden bo nastopil mraz. 

več
Kaktusi in Sukulente

Kaktusi in Sukulente

Poletne rastline za balkone, terase ali bivalne prostore, med katere najpogosteje prištevamo prav kaktuse in sukulente.

Zelo dobro prenašajo vročino in ne marajo pretirane skrbi, ki jim bi jo morali nameniti.

več