Gašperlin: vrtni center

Jesenski nasadi

Jesenski nasadi

Ko se poletje poslavja in so dnevi vse krajši, tudi naše poletne balkonske lepotice slabijo in cvetja je vse manj, zori pa tudi listje in bolj ko so temperature nižje, slabše jim gre.

Začetek septembra je idealen čas, da začnemo razmišljati, kako bomo bogato poletno cvetje nadomestili z jesenskimi nasadi, ki bodo čudovita popestritev vašega doma.

Korita, posode ali košaro napolnite z zemljo in vanjo posadite jesenske rastline, ki prenašajo nižje jesenske temperature. Če jih sadite na prosto, ob rastlini nasujte  lubje, pesek, drobne kamenčke, mah ali dodajte korenine, saj bodo ti dodatki nasad razgibali in popestrili.

Med jesenske rastline sodijo mačehe, rese, krizanteme, hebe, hojhere, skimije in še številne druge, ki jih najdete v našem vrtnem centru Gašperlin.

več
Mačeha

Mačeha

Mačeha 

Mačeha je dvoletnica, zato jo sadimo jeseni in nas razveseljujejo tudi zgodaj spomladi do vročine v poletnih mesecih. 

Mačehe razvrščamo po  velikosti cvetov, v tri skupine. V vseh skupinah so cvetovi živahno kričeče barve, ki prinašajo veliko veselja in krasijo gredice jeseni in spomladi. 


Mačehe sadimo v rahlo zemljo z dodanim organskim gnojilom proti koncu septembra ali začetek oktobra in pazimo, da imajo vlažno zemljo vse do zmrzali. 
Prvi cvetovi mačeh se spomladi pojavijo že v marcu, najlepše in obilno pa cvetijo v maju in na začetku junija.

Mačehe so včasih sadili jeseni, ko so urejali grobove. Danes postaja njihova uporaba vse bolj univerzalna. Tako vse pogosteje mačehe sadimo tudi v cvetlične lončke, celo kot obešanke in jih postavimo na različne kraje – okenske police in druge prostore, kamor običajno postavimo rastline v lončkih. Mačehe pa lahko ustvarijo tudi prijetne in mirne kotičke zunaj na vrtu.

več
Resa

Resa

Resa rečemo vsem rastlinam, ki imajo majhne luskaste zimzelene liste in navadno uspevajo na kislih tleh. Predstavniki najbolje uspevajo na senčnem rastišču, vendar prenesejo tudi svetlo senco. V globji senci pa lahko pride do zmanjšanja števila cvetov in ogolitve spodnjih delov rastline.

Najpogostejši vrsti sta spomladanjska resa ERICA CARNEA in jesenska resa CALLUNA.

Reso sadimo v kislo zemljo (za rododendrone) in pazimo na vlažnost zemlje do zmrzali, tako jo bomo obdržali. Gnojenje ni potrebno. 

Pred sajenjem reso dobro namočimo, ker je koreninska gruda zelo kompaktna in ji običajno zalivanje ne bo zadostovalo, zlasti ob toplih jesenih. Prav tako resa ne mara, da stoji v vodi, če jo gojimo v okrasnem lončku.

več