Kivi ali aktinidija je zadnja leta zelo priljubljena sadna rastlina tudi zato, ker je gojenje v domačih razmerah razmeroma preprosto, le če imamo primerno zatišno lego, dovolj bogato in vlažno zemljo.

Kivi gojimo podobno kakor vinsko trto, le škropljenja ne potrebuje. Obrezovanje je precej podobno, Klasične sorte imajo ženske in moške rastline ločeno. Na 7 ženskih, posadimo eno moško rastlino.

Zadnja leta pa je precej uveljavljen bavarski kivi sorta Issai, ki je prilagojen na nižje temperature. Poleg tega so na isti rastlini moški in ženski cvetovi in ne potrebujemo dveh ali več rastlin, da bi nam rodil. Plodovi so nekoliko debelejši kot lešniki, vendar zelo okusni in jih ni potrebno lupiti, ker imajo gladko lupino.

Največji izbor je v mesecu aprilu.

    Zorenje Velikost Barva Okus
BAVARSKI KIVI  "ISSAI"

Oktober

Drobnejši, obilen pridelek Zelenkast, užiten z lupino, brez dlak Sočno
HAYWARD – ženska Konec oktobra Debel, podolgovat Zeleno rjav, pokrit z dlačicami Sladko kisel (za dolgo skladiščenje)
TOMURI – moški Nima plodov
Opraši 6 – 8 ženskih rastlin