Kivi ali aktinidija je zadnja leta zelo priljubljena sadna rastlina tudi zato, ker je gojenje v domačih razmerah razmeroma preprosto, le če imamo primerno zatišno lego, dovolj bogato in vlažno zemljo.
Kivi gojimo podobno kakor vinsko trto, le škropljenja ne potrebuje. Obrezovanje je precej podobno, Klasične sorte imajo ženske in moške rastline ločeno. Na 7 ženskih, posadimo eno moško rastlino.
Zadnja leta pa je precej uveljavljen bavarski kivi sorta Issai, ki je prilagojen na nižje temperature. Poleg tega so na isti rastlini moški in ženski cvetovi in ne potrebujemo dveh ali več rastlin, da bi nam rodil. Plodovi so nekoliko debelejši kot lešniki, vendar zelo okusni in jih ni potrebno lupiti, ker imajo gladko lupino.
Največji izbor je v mesecu aprilu.
Zorenje | Velikost | Barva | Okus | ||
BAVARSKI KIVI "ISSAI" |
Oktober |
Drobnejši, obilen pridelek | Zelenkast, užiten z lupino, brez dlak | Sočno | |
HAYWARD – ženska | Konec oktobra | Debel, podolgovat | Zeleno rjav, pokrit z dlačicami | Sladko kisel (za dolgo skladiščenje) | |
TOMURI – moški | Nima plodov
Opraši 6 – 8 ženskih rastlin |