Figa ali Ficus carica je ena izmed najstarejših gojenih rastlin na svetu. Figa Violetta® ne potrebuje opraševanja, oz. oploditev. Figa Violetta je zelo zdrava ter odporna na bolezni in škodljivce. Violetta je ena najbolj odpornih na zmrzal (do –10°C). Med rastno dobo figa zahteva veliko vode. Pomanjkanje vode lahko povzroči odpadanje plodov

Velikost in pridelek

FIGA Violetta ima široko, pokončno rast do višine 3 metrov. Jeseni se listi obarvajo svetlo rumeno. Plodovi so veliki, sladki in imajo vijolično-rdečo barvo. Glavna trgatev se običajno začne konec julija - začetek avgusta. Manjša trgatev je še oktobra do novembra, odvisno od vremena.

Lokacija sajenja

Klub odpornosti na zmrzali priporočamo sajenje na sončno in zatišno lego, nekje blizu južne stene. Priporočamo sajenje spomladi do začetka poletja. Tako ima FIGA  dovolj časa za prilagoditev na novo lokacijo, da se razraste do mrzlih dni.

Priporočamo, da jeseni kupljene sadike fig prezimite v zaščitenem prostoru. Spomladi posajene sadike fig pred zimo zaščitimo. Priporočljivo je, da pokrijemo območje korenin z debelo plastjo filca ali slame ter prekrijemo z smrekovimi vejami.