Orhideje falenopsis v okrasnih loncih Lechuza

Priljubljenost teh orhidej v Sloveniji v zadnjih letih doživlja pravi razcvet. Glavni razlog je dejstvo, da njihovo gojenje sploh ni zahtevno, kar spoznava vedno večje število ljudi. Dejstvo pa je, da se v nekaterih podrobnostih razlikuje od gojenja drugih priljubljenih cvetočih lončnic, kot so flamingovci, spatifili, bromelije in podobne. Najpomembnejša razlika in ključ do uspeha sta obvladovanje zalivanja falenopsisov, katerih korenine ne prenašajo stalne premočenosti. Te imajo najraje izdatno zalivanje, ki mu sledi obdobje skoraj popolne izsušitve susbtrata, ki je sestavljen pretežno iz lubja. Nato rastlino spet popolnoma premočimo in znova izsušimo ter tako naprej iz ene skrajnosti v drugo vse leto. Ker je pozimi dan krajši, intenzivnost svetlobe pa manjša, tudi rastline ne potrebujejo toliko vode in hranil, zato se zgoraj omenjeni ciklus zalivanja in izsuševanja s poletnega enkrat tedenskega pozimi raztegne tudi na enkrat vsakih 14 dni. Tisti, ki uporabljate opisano tehniko ali pa vsaj nekaj podobnega, vam torej falenopsisi lepo uspevajo, korenine pa zdravo rastejo, kar se kaže v številnih aktivnih zelenih koreninskih vršičkih.

Zalivanje je lahko rešljiva uganka

Med nami pa je seveda še vedno kar nekaj takšnih, ki jim nadzor nad zalivanjem pomeni nerešljivo uganko ali pa jim za opazovanje stanja rastline preprosto zmanjka časa in volje. Zanje imamo vzpodbudno novico in nasvet. Že nekaj časa obstajajo na tržišču okrasni lončki za gojenje okrasnih rastlin po principu hidroponike. To pomeni, da rastline ne gojimo v zemlji, ampak v različnih medijih, ki niso organskega izvora in se ne razkrajajo. Med najbolj pogostimi so kamena volna, glinopor in pesek. Gojenje poteka tako, da so korenine rastline deloma ali v celoti poplavljene s hranilno raztopino vode in gnojila v mineralni obliki. Ta raztopina rastlini nudi vsa hranila, inertni substrat pa ji nudi le oporo. Kot si lahko predstavljate, se opisan način ne sklada najbolje s potrebami in naravo rasti korenin falenopsisov, ki so dejansko kserofiti, torej rastline, navajene na sušne pogoje rasti v krošnjah tropskih dreves. Klasična hidroponika se torej pri njihovem gojenju ne obnese.

Pravi lončki za orhideje

Podjetje Lechuza je izdelalo okrasne lončke, ki združujejo nekatere principe hidroponike in so z majhno prilagoditvijo preizkušeno idealen sistem za gojenje falenopsisov. Paket vsebuje visok plastičen lonček (v številnih barvnih odtenkih), v katerega je vstavljen plitvejši gojitveni lonček z vulkanskim peskom, vanj pa je pomešano tudi počasi delujoče gnojilo v zrnih. Okrasni lonček vsebuje vodo, v katero je potopljen debel stenj, po katerem voda potuje v gojitveni lonček, kjer so korenine. Paket vsebuje tudi merilnik, ki kaže raven vode in vam na skali pokaže, kdaj je v okrasnem lončku zmanjkalo vode. Postopek sajenja rastlin v ta sistem predvideva, da rastlini iz korenin odstranite vso zemljo in jo posadite v priložen vulkanski pesek. Pri falenopsisih pa je rastlino bolj priporočljivo samo izlončiti in jo skupaj z lubjem postaviti v gojitveni lonček ter obsuti s priloženim peskom. Po presaditvi rastlino temeljito zalijte, tako da nivo vode na merilniku doseže oznako 'maksimum’. Vse, kar morate narediti, je, da opazujete, kdaj bo rastlina porabila vso vodo, merilnik pa bo padel pod oznako 'minimum’. To pomeni, da je vode v okrasnem lončku zmanjkalo, vam pa naj se je nikar ne mudi ponovno naliti, ampak počakajte še dodaten teden ali dva, da rastlina v celoti porabi tudi preostanek vode, ki se zadržuje v gojitvenem lončku. Po naših izkušnjah boste brez skrbi dva do tri mesece, odvisno od letnega časa in prej omenjene aktivnosti rastline. Ker je v vulkanskem pesku tudi počasi delujoče gnojilo, se vam ni treba ukvarjati z njegovim doziranjem v vodo za zalivanje in nevarnostjo prevelikega odmerka. Nikar se ne bojite tudi dejstva, da okrasni lonček ni prozoren. Res je, da so korenine falenopsisov sposobne tvoriti fotosintezo tudi prek zelenih korenin, vendar pa je odstotek tako pridobljenih sladkorjev minimalen, in zato zanemarljiv. Bolj pomembno je, da je rastlina stabilna, za kar poskrbijo okrasni lončki, v primeru Lechuze pa na preprost način poenostavijo še zalivanje. Poleg opazovanja ravni vode na merilniku morate zagotavljati temperaturo nad 18°C in umikati rastline z neposredne sončne pripeke. Ker smo že krepko v zimi, se tudi večina falenopsisov že pripravlja na obilno cvetenje ali pa že cvetijo kot posledica hladnejših jesenskih temperatur. Naj vam tropsko cvetje popestri mrzle sive in turobne dni, saj je znanilec vrhunca zime in obet prihajajoče pomladi.

Besedilo in fotografije: Tomaž Jevšnik