Poleg jablan so hruške nepogrešljiva sadna drevesa v domačem sadovnjaku. Kadar posežemo po različnih sortah, lahko uživamo hruške od zgodnjega poletja, pa vse do pozne jeseni in tudi za ozimnico jih lahko shranimo.
Postopek sajenja je enak kakor pri jablanah. Mlada drevesa potrebujejo oporo, če pa jih želimo vzgajati v špalir, pa jih posadimo poleg posebej pripravljenega ogrodja. Takšna vzgoja je lahko v vrtu pravi okras in izziv za pedantne, ki privežejo vsako novo, mlado vejico.
Sortiment hrušk je prav tako precej širok, zlasti v novembru, ko je ponudba največja.
Hruška, cepljena na podlago kutine, bo zrasla v manjše drevo, visoko od 2 do 3 metre. Zaradi manjše rasti je primerna za manjše vrtove in gostejše sajenje, saj zanjo zadostuje sadilna razdalja vsaj enega metra.
Posebno pozornost je treba nameniti pripravi sadilne jame, saj s tem zagotovimo optimalne pogoje za ukoreninjenje in rast. Najprej izkopljite jamo, globoko in široko od 45 do 60 cm, pri čemer zgornjo, rodovitno plast zemlje ločite od spodnje, manj rodovitne mrtvice. Na dno jame nato vrnite rodovitno zemljo, ki ji lahko dodate eno pest mineralnega gnojila NPK. Če uporabljate kompost, ga je nujno dobro premešati z zemljo, saj neposreden stik s koreninami lahko povzroči ožige; priporočljivo je razmerje enega dela komposta na tri dele zemlje. Sadiko posadite na enako globino kakor je v loncu. Po sajenju jamo do konca zasujte in zemljo rahlo potlačite, nato pa sadiko takoj obilno zalijte z najmanj 10 litri vode.
Za učinkovito zaščito sadike pred voluharjem je priporočljivo uporabiti namensko mrežo. Mrežo položite v sadilno jamo tako, da bo v celoti obdajala in varovala celotno koreninsko grudo, vključno z zgornjim delom. Nato mrežo napolnite z rodovitno prstjo do takšne višine, da bo po končanem sajenju cepljeno mesto na sadiki ostalo približno 10 cm nad nivojem okoliške zemlje. V primeru nevaronsti divjadi pa lahko sadiko zaščitite tudi z namensko mrežo, ki preprečuje poškodbe zaradi divjadi.
Takoj po sajenju je je pomembno tudi obrezovanje sadike, ki je ključeno za nadaljnjo rast in pravilen razvoj krošnje. S prikrajševanjem spodbudimo rast sadike in vzpostavimo ravnovesje med koreninskim sistemom, ki je med presajanjem doživel šok, in nadzemnim delom. Vrh sadike prikrajšajte približno 30 cm nad zadnjim stranskim poganjkom, obstoječe stranske poganjke pa skrajšajte za eno petino njihove dolžine.
Hey
| Plod | |||||
| Čas obiranja | Velikost | Barva | Okus | ||
| JUNIJSKA LEPOTICA |  | Začetek julija | Srednje veliki, podolgovat | Rumeno rdeča | Sladek, sočen | 
| VILJAMOVKA |  | Sredina avgusta | Srednje debel | Zeleno rumen, rjast pri peclju | Sočen, topen, dišeč | 
| RDEČA VILJAMOVKA |  | Sredina avgusta | Srednje debel | Rdeče barve, | Sočen, topen, dišeč | 
| HARDIJEVA |  | Začetek septembra | Srednje debel | Zeleno rumena, oker | Sočen, sladko | 
| KONFERANS |  | Sredina septembra | Srednje debeli | Zelena, prelita z rjasto prevleko | Sladko, sočno | 
| KARMEN |  | Začetek avgusta | Srednje debeli, podolgovati | zeleno rumeni, na sončni strani obarvani rdeče | Sočen, sladek kiselkasto aromatičen | 
| ZGODNJA |  | Konec julija, začetek avgusta | Srednje debeli, okroglasti | Zeleno rumena, na sončni strani obarvana rdeče | Sočen, sladek maslen | 
| NOJABRSKAJA |  | Sredina oktobra | Veliki, okroglasti | Zeleno rumena | Sočen, sladek, čvrst in aramatičen | 
.jpg)