Breskve so zelo okusne in vsestransko uporabne, čeprav zahtevajo nekoliko več pozornosti, zlasti pred vegetacijo, ko jih je potrebno zaščititi pred breskovo kodravostjo.

Domači plodovi imajo prednost pred tistimi, ki jih kupimo, ker jih oberemo ravno prav zrele in tiste iz drevesa so vedno najbolj okusne in sočne.

Sortiment je širok in poleg breskve ponujamo tudi še bolj priljubljeno nektarino. Največji izbor je v mesecu novembru.

Pri sajenju breskev je pomembno izvesti nujnost močne rezi takoj po sajenju. V nasportnem primeru, da obstaja večja verjetnost, da sadika, ki ni prikrajšana, po sajenju sploh ne bo odgnalaCelotno sadiko (glavni vrh) se prikrajša na višino 1 do 1,30 m. Vsi stranski poganjki se prikrajšajo na zelo kratke, 3 do 5 cmdolge čepe. Razlog za tako močno rez je v tem, da se prepreči propadanje spodnjih poganjkov in izguba rodnega volumna. Sadika brez rezi bi razvila le nekaj šibkih poganjkov na vrhu, medtem ko bi spodnji, predčasni poganjki v letu po sajenju odmrli in se posušili.

Druga zelo pomembna smernica je, da se breskev ne sadi na mesto, na katerem je že prej rasla druga breskev. To pravilo je povezano z utrujenostjo tal in nabiranjem specifičnih bolezni v zemlji. Breskve dosežejo končno višino 3 do 4 metre. V skladu s tem je priporočena sadilna razdalja med drevesi od 2,5 do 4 metre, kar zagotavlja dovolj prostora za pravilen razvoj in osončenost krošnje.


      Plod
    Zorenje Velikost Barva Meso in okus
SPRINGCREST Sredina junija Srednje debel Intenzivno rdeče barve Sočno meso, rahlo kiselkasto
REDHAVEN Začetek avgusta Srednje debel Rumeno oranžna Sočno, sladko
SUNCREST
 
Začetek avgusta Debeli Rdeče oranžni Sočno, sladko, aromatično
GLOHAVEN Sredina avgusta Debel Oranžno rumeno Sočno
VINOGRADNIŠKA
 
Sredina septembra Drobni Rumeno rdeči Sladko kiselkasto, aromatično