Pušpan

Pušpan ali Buxus je idealna rastlina za žive meje, lahko pa je tudi v vrtu, kjer lahko služi kot pregrada. Z obrezovanjem lahko dosežemo tudi čudovito obliko.

Za optimalno rast je pomembno, da pušpan redno zalivamo. Poskrbite, da bo v tleh dovolj apna in naj ne bo z rastlinami ki potrebujejo kislo zemljo. Ob gnojenju je priporočljivo dodati tudi železo in magnezij, da spodbudimo rast. 

Bodika

Bodika ali ilex je zelo popularna zimzelena rastlina. Navadno bodiko poznamo zaradi značilnih bodičasto obrobljenih listov, čedalje bolj je pa popularna je Japonska bodika ali Ilex Crenata, ki ima manjše temno zelene liste brez bodičaste obrobe, ki zelo spominja na pušpan. Zaradi odpornosti na pušpanovo veščo, se pogosto uporablja za sajenje žive meje namesto pušpana.

Kosteničevje

Kosteničevje ali lonceria je zelo nezahtevna zimzelena grmovnica, ki dobro prenaša sončno in polsenčno mesto. Ustreza ji navadna vrtna zemlja, občasno jih pa lahko pognojimo kar z briketiranim gnojilom. Ker se zelo močno obraščajo in dobro prenašajo obrezovanje so primerna za nizke žive meje. 

Lovorikovec

Lovorikovec ali Prunus laurocerasus je gosta zimzelena grmovnica z velikimi sijajnimi, temno zelenimi listi. Je odlična rastlina za živo mejo in lahko uspeva v veliki senci pod drevesi ali direktno na soncu. Ima tudi majhne bele cvetove, ki se sredi pomladi razvijejo v klasja. Lovorikovec ima tudi češnjevo rdeče plodove, ki pa so strupeni. Na voljo nizkorastoče in visokorastoče sorte, ki so primerne za žive meje.

Trdoleska

Trdoleska ali Euonymus je dekorativna zimzelena grmovnica, ki je zanimiva v vseh letnih časih. Na voljo več sort, ki se razlikujejo po načinu rasti; plazeča, grmasta ali pokončna rast. Včasih je vzgojena tudi na nižjem deblu, ki je primerna za posode. Sorte se razlikujejo tudi po različno obarvanih listih. 

Bršljan

Bršljan ali Hedera je rastlina, ki je v gozdu prava nadloga za drevesa, medtem ko je doma v vrtu lepa dekorativna rastlina. Svetujemo saditi v senco. Zelo primeren za ozelenitev horizontalnih ali vertikalnih površin. Primeren je tudi za razne nasaditve v posodah. Potrebujejo redno zalivanje in navadno vrtno zemljo. 

Fotinija

Fotinija ali Photinia je zimzelena grmovnica, ki je zelo atraktivna zaradi močno rdeče barve mladih poganjkov. Primerna je tako za žive meje ali kot samostojen grm. Željeno je večkratno obrezovanje, da se rastlina zgosti in se spodbudi tvorba novih barvitih poganjkov.