Cvetoče trajnice za sončno lego

Cvetočih trajnic za na sončno lego je zelo veliko. Izbirajo se lahko po višini in načinu rasti kot so plazeča, grmasta ali pokončna rast ali po barvi in času cvetenja. 

Cvetoče trajnice za sončno lego uporabljamo v zasaditvah v posodah, gredah in skalnakih. Večina jih v zimskem obdobju nadzemno odmre, nato pa zopet poženejo v spomladanskem obdobju. Dodatno pestrost pri nasaditvah v posodah in gredah pričarajo tudi večkrat prezrte trajne trave. 

 

Cvetoče trajnice za senčno lego

Cvetoče senčne trajnice cvetijo krajši čas, vendar nas zelo očarajo s svojimi cvetovi. Obenem so to rastline, ki po cvetenju poskrbijo, da je vaša senčna stran še vedno čudovita, saj so te rastline tudi zelo lepe in očarljive zaradi čudovitih listov.

V poletnem obdobju lahko v senci dodamo še sezonske senčne rastline, kot so senčne vodenke, fuksije, tudi pisanolistne koprive, ki vam v toplih mesecih dodatno popestrijo cvetoči nasad.

Zelene trajnice za sončno lego

Poleg cvetočih rastlin za na sončno lego si lahko dodatno naredimo pestrost in teksture s sajenjem strukturnih trajnic, katerih odlika so zanimivi in pisani listi.

Ker bistveno manj cvetijo ali pa cvetijo kratek čas, vseeno zelo popestrijo zasaditve s svojo prisotnostjo v prostoru. Prav tako poskrbijo še za bolj naraven izgled vaših gredic, skalnjakov ali nasadov v posodah.

Zelene trajnice za senčno lego

V senčnih delih vrta se poslužujemo z rastlinami, ki prenašajo senco, gojimo jih predvsem zaradi večjih listov.

Tako v senci poustvarjamo lepo pisano gozdno zasaditev z zanimivimi barvami in teksturami. Med širokolistne rastline, kot so hojhere in hoste, posadimo še kako ozkolistno rastlino, kot je šaš, da povečamo pestrost.

Ker senčne trajnice manj cvetijo, si lahko dodatne cvetove pričaramo s sajenjem sezonskih enoletnice za senčno lego, kot so senčne vodenke v poletnem obdobju.