Primule ali trobentice, kot jim radi rečemo, najbolje uspevajo na hladnem. V toplih bivalnih prostorih listi hitro porumenijo, cvetovi pa propadejo.

Posadimo jih v korita in mešane posode, ki krasijo zgodnje pomladanske nasade na oknih in pred vhodom v hišo.

Kvalitetne rastline imajo bogato razvite liste in veliko cvetnih nastavkov. Cvetove, ki so odcveteli, sproti odstranjujemo in s tem pospešujemo nastanek novih. Na ta način preprečujemo nastanek bolezni.

Primule so zelo nezahtevne rastline, zato jih radi dosajujemo tja, kjer manjka drugih pomladanskih rastlin, saj z njihovimi pisanimi in močnimi cvetovi naredimo velik in hiter efekt.

Primule običajno zacvetijo proti koncu zime ali zelo zgodaj spomladi. Primule sadimo na grobove in v cvetlične posode, ki jih postavimo na mizice, okenske police ali na balkone. Poznamo pa tudi druge vrste – vrtne primule, ki so dejansko dolgožive trajnice. Vrtne primule so zelo različne. Poznamo veliko sort, ki se razlikujejo po številnih lastnostih. Vrtne primule tako ne moremo opisovati kot eno skupino, saj v opisu ne moremo zaobjeti vseh izjem.

Vrtna primula, ki je pri nas najbolj razširjena, se imenuje Primula Pruhoniciana in ima vijolične cvetove. Te primule imajo rade precej vlažno zemljo, ne zahtevajo pa veliko hranil. Primule uspevajo tako na senčnih, v polsenčnih in tudi senčnih legah pod listopadnim drevje in grmovjem.

Primula Auricula raste na kamnitih, sončnih in sušnih predelih. Te primule so dejansko planinsko cvetje. Marsikdo pa ima rad takšno cvetje tudi na svojem vrtu. Vendar pa moramo vedeti, kaj imajo takšne primule rade. Nikakor jih ne smemo posaditi v senco ali jih preveč zalivati. Te primule imajo povoščene sive liste, cveti pozno pomladi ali zgodaj poleti, običajno imajo živo rumene cvetove.

Primula X Pubescens je pogosta v naših vrtovih. Ima cvetove, ki so lahko v različnih barvnih odtenkih – beli, roza, modri, rumeni… Te primule imajo zeleno listje.

Primule, ki so daleč najbolj cenjene, so etažne primule. Rastejo v polsenčnih ali celo senčnih mestih in potrebujejo relativno dobro pognojeno zemljo. Ustreza jim tudi, če jih zasadimo ob ribnikih. V višino zrastejo od 40 do 50 cm. Cvetovi so razporejeni po nadstropjih v venčkih. Te primule so izredno krhke in tudi mnogo bolj občutljive na močan veter ali burjo. Priporočljivo jih je zasaditi na zavetrne lege ali ob grmovje, ki nekoliko ščiti pred vetrom.