Jesenski nasadi

Ko se poletje poslavlja in so dnevi vse krajši, tudi naše poletne balkonske lepotice slabijo in cvetja je vse manj, zori pa tudi listje in bolj ko so temperature nižje, slabše jim gre.

Začetek septembra je idealen čas, da začnemo razmišljati, kako bomo bogato poletno cvetje nadomestili z jesenskimi nasadi, ki bodo čudovita popestritev vašega doma.

Korita, posode ali košaro napolnite z zemljo in vanjo posadite jesenske rastline, ki prenašajo nižje jesenske temperature. Če jih sadite na prosto, ob rastlini nasujte  lubje, pesek, drobne kamenčke, mah ali dodajte korenine, saj bodo ti dodatki nasad razgibali in popestrili.

Med jesenske rastline sodijo mačehe, rese, krizanteme, hebe, hojhere, skimije in še številne druge, ki jih najdete v našem vrtnem centru Gašperlin.

Mačeha

Mačehe razvrščamo po  velikosti cvetov, v tri skupine. V vseh skupinah so cvetovi živahno kričeče barve, ki prinašajo veliko veselja in krasijo gredice jeseni in spomladi. 

Mačehe sadimo v rahlo zemljo z dodanim organskim gnojilom proti koncu septembra ali začetek oktobra in pazimo, da imajo vlažno zemljo vse do zmrzali. 
Prvi cvetovi mačeh se spomladi pojavijo že v marcu, najlepše in obilno pa cvetijo v maju in na začetku junija.

Mačehe so včasih sadili jeseni, ko so urejali grobove. Danes postaja njihova uporaba vse bolj univerzalna. Tako vse pogosteje mačehe sadimo tudi v cvetlične lončke, celo kot obešanke in jih postavimo na različne kraje – okenske police in druge prostore, kamor običajno postavimo rastline v lončkih. Mačehe pa lahko ustvarijo tudi prijetne in mirne kotičke zunaj na vrtu.

Resa

Resa rečemo vsem rastlinam, ki imajo majhne luskaste zimzelene liste in navadno uspevajo na kislih tleh. Predstavniki najbolje uspevajo na senčnem rastišču, vendar prenesejo tudi svetlo senco. V globlji senci pa lahko pride do zmanjšanja števila cvetov in ogolitve spodnjih delov rastline.

Najpogostejši vrsti sta spomladanska resa ERICA CARNEA in jesenska resa CALLUNA.

Reso sadimo v kislo zemljo (za rododendrone) in pazimo na vlažnost zemlje do zmrzali, tako jo bomo obdržali. Gnojenje ni potrebno. 

Pred sajenjem reso dobro namočimo, ker je koreninska gruda zelo kompaktna in ji običajno zalivanje ne bo zadostovalo, zlasti ob toplih jesenih. Prav tako resa ne mara, da stoji v vodi, če jo gojimo v okrasnem lončku.

Lončne krizanteme

Krizanteme v loncih gojimo vrtnarji že vrsto let. Vsako jesen se pojavijo v različno velikih loncih ali skledah, kar pomeni, da so rastline večje in manjše. Poznamo več različnih krizantem od velikocvetnih, drobnocvetnih in marjet, ki jih po večini odnesemo na grobove. Barve cvetja so najpogosteje rumene, bele, vijolične, roza, rdeče, oranžne.

Lahko jim odstranimo lonec in jih posadimo direktno v zemljo ali pa plastični lonček postavimo v lepšo keramično okrasno skledo, ki se ujema z marmorno ploščo ali peskom na katerem stojijo.

Vse bolj pa so lončne krizanteme priljubljene tudi pred vhodom v hišo, na terasi, kjer s svojim cvetjem navdušujejo mesec ali dva, vse do prve resne pozebe, saj se cvetje ob nizkih temperaturah obdrži dolgo časa. Redno jih zalivamo, le v vodi ne smejo stati. Drugega dela pa ni, ko enkrat zacvetijo.

Hojhere

Hojhere - ognjeni dež - so izjemno priljubljene prezimne trajnice, ki jih gojimo zaradi čudovitih barv listov in listnih vzorcev, s tem da imajo nekatere sorte tudi opazno cvetje.

Hojhere so zelo enostavne za vzgojo, saj ne potrebujejo potrebne nege, če jih posadimo v rahlo in humozno prst, ki vsebuje dovolj hranil. Sadimo jih lahko na prosto ali v posode in korita.

Listne ploskve se izjemno lepo podajo med ostale jesenske rastline, saj so ravno pravšnje oblike, da naredijo močno strukturo, ki razbijejo množico drobnih cvetov in vejic drugih rastlin kot so rese, trave. Prav tako se podajo med mačehe, s katerimi kombiniramo ustrezno barvo listov hojher in tako dosežemo posebne barvne učinke.

Trave

Trave so praktično celoletne rastline, a prav v jesenskih nasadih pridejo še posebej do izraza, saj s svojo pokončno graciozno rastjo zasedejo posebno opazno mesto v nasadu.

Jesenske trave so večinoma prezimne in zanimive, ko valovijo v vetru ali pa na njih sede ivje in se lesketajo v zimskem soncu.

Sadimo jih v mešane nasade v korita ali večje posode, kot tudi na prosto, kjer nekatere sorte lahko zrastejo zelo visoko, tako da opravljajo celo funkcijo žive meje ali pa varujejo poglede pred radovedneži. Trave pomladi porežemo in kaj kmalu ugotovimo, če so prezimile, saj poženejo na novo.