Gašperlin: vrtni center

Drevo življenja

Drevo življenja

Drevo življenja / Juka (Yucca) je zimzelena rastlina, ki pogosto krasi naše domove. Nekateri jo uporabljajo tudi v zdravilne namene, saj razstruplja telo tako, da pospešuje in usklajuje absorpcijo snovi v črevesju in aktivira izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Drevo življenja raste pretežno v severni in centralni Ameriki in ima približno 40-50 različnih vrst. Drevo življenja se v naravi lahko prilagodi na različne življenjske pogoje. Najdemo jih tako v skalnatih puščavah, nerodovitnih terenih, v stepah, v goratih predelih in celo na peščinah ob morju.

več
Dracena

Dracena

Dracena izvira predvsem iz Afrike, nekaj vrst pa je bilo najdenih tudi v južni Aziji in tropski centralni Ameriki. Obstajata dve glavni podvrsti. Manjše Dracene so bolj grmičaste in v naravnem okolju rastejo v podrasti tropskih gozdov. Izredno pa so priljubljene kot sobne rastline.

več
Fikus - Benjamin

Fikus - Benjamin

Fikus (Benjamin) je tropsko drevo, ki zraste tudi 20 metrov v višino. Skorja fikusa je svetlo rjave barve, listi pa so dolgi od 8 do 12 cm. Nekateri sobni fikusi pa imajo liste tudi krajše – do 5 cm. Fikus ima rad polsenčno lego, prezimiti pa ga moramo v toplem prostoru. Ne smemo pozabiti, da je fikus tropska rastlina in da potrebuje tako toploto kot tudi vlago. Fikus je zelo primeren tudi za bonsaje. Večina vrst fikusov se dobro odzove na razlistenje.

več
Zamifolija

Zamifolija

Zamija (Zamioculcas zamifolia) je rastlina, ki je po videzu podobna praproti, sagovcu in sončnici hkrati. Zaradi pokončne rasti, temno zelene barve in značilne oblike je osupljiva lončnica, poleg tega pa je zelo uporabna, saj dobro prenaša senco. Zamija ima v naravnem okolju zelene ali bele cvetove. Zamije, ki so v prostorih izredno redko zacvetijo.

več
Nolina

Nolina

Nolina (Baucarnea) je rastlina čudovitega videza. Njeno veliko čebulasto dno podpira leseno steblo, iz katerega na vrhu poženejo šopi temno zelenih listov. Nolina ima ozke in dolge liste, ki so pri nekaterih sortah nakodrani. Če Nolina dobi veliko svetlobe in je ne zalivano preveč, je gojenje te rastline precej preprostio.

Nolina potrebuje veliko svetlobe, vendar pa ne mara direktnega sonca. Potrebuje temperature med 18 in 20 stopinj Celzija. Poleti jo redno zalivamo, pozimi pa z vodo varčujemo. Stoječe vode Nolina ne prenaša. Presadimo jo po potrebi vsaki dve leti v substrat za zelene lončnice.

več
Areka

Areka

Areka (Areca) je zelena lončnica, ki sodi v skupino palm. Listi so na dolgih pecljih, ki izraščajo iz tal. Areka potrebuje veliko svetlobe in odlično uspeva pri sobni temperaturi med 18 in 24 stopinj Celzija.

Areko zalivamo po potrebi in večkrat kontroliramo vlažnost tal. V zimskem času zalivanje zmanjšamo. Areka mora biti presajena vsake dve leti v substrat za lončnice.

več
Difenbahija

Difenbahija

Difenbahija (Diffenbachia) ima veliko različic. Vsaka difenbahija ima drugačen vzorec, če le ozračje ni presuho. Pomembna pa je tudi lega. Močno zastrta svetloba pomaga ohranjati bravo listov. Difenbahija odlično uspeva pri temperaturah med 18 in 24 stopinj Celzija.

Liste difenbahije večkrat orosimo. Zemlja mora biti v času rasti redno vlažna. Rastlino presadimo vsake dve leti oz. po potrebi. Uporabiti moramo substrat za zelene rastline.

več
Tolstica

Tolstica

Tolstica (Crassula) ima sočne liste in je ena izmed najbolj trpežnih rastlin. Listi so lahko obarvai zeleno, rdeče, sivo ali pa so pisanih barv.

Tolstica ima rada dobro osvetljeno mesto z nekaj ure neposredne sončne svetlobe. Temperatura v prostoru se mora gibati med 18 in 24 stopinj Celzija. Tolstica mora biti presušena preden je zalita. To lahko ponovimo vsakič, ko jo zalijemo.

Tolstica mora biti posajena v substrat za zelene rastline, presajamo pa jo po potrebi.

več
Spatifil

Spatifil

Spatifil (Spatiphyllum) je cvetoča lončnica, ki je relativno nezahtevna v rasti. Spatifil lahko cveti skozi vse leto. Njegovo naravno obdobje za cvetenje pa je spomladi. Spatifil poleti dobro uspeva v rahli senci. Neposredne svetlobe ne mara. Pozimi pa ima rad svetla mesta in sobno temperaturo med 18 in 24 stopinj Celzija.

Spatifil mora imeti v toplejših mesecih relativno vlažno prst. Pozimi pa naj se prst malce presuši. Spatifil presadimo ko odcveti. Priporočamo uporabo šotnih substratov za cvetoče lončnice.

več
Cikas palma

Cikas palma

Cikas palma je zelo stara rastlina, še iz časov, ko so živeli dinozavri in je ena izmed kopenskih rastlin iz tistega časa. Redko jo vidimo v naravi, kjer je zaščitena. Raste zelo počasi, naredi le en venec listov na leto. Kupujemo jo lahko vse leto, pazimo, da so listi temno zeleni, enako dolgi in nepoškodovani.

 

več
Banana - Musa

Banana - Musa

Bananovec je zanimiva, zelo dekorativna rastlina, ki hitro raste, zato jo je potrebno presajati ali ji dodajati zemljo, ko postane tako velika, da presajanje ni mogoče. Rastlina je enostavna za gojenje. Stalno zalivamo, vendar voda ne sme stati v podstavku. 

Stoji naj na senčnem in polsenčnem mestu, na sobni temperaturi, poleti je lahko zunaj na prostem.

več
Bambus

Bambus

Bambus je zelo dekorativna rastlina, ki ima polno drobnih podolgovatih lističev. Hitro in močno raste, če ima pravilno nego. Potrebuje veliko zračne vlage in hranilno prst.

več
Taščin jezik, Sansevieria

Taščin jezik, Sansevieria

Klasična sobna rastlina, ki je izjemno odporna in redko propade. Ime je nekoliko pomenljivo, a verjetno ima kaj skupnega s svojo trdovratnostjo in neobčutljivosti na slabe pogoje rasti, zato je posebej primerna za začetnike.

Raste tudi v prostorih, kjer je manj svetlobe in pogoji niso najbolj optimalni. Pogosto jo opazimo tudi v mešanih nasadih, kjer so vse ostale rastline propadle, ona še vedno vstraja.

 

več
Vodna pahira - Pachira aquatica

Vodna pahira - Pachira aquatica

Pahira je zelo dekorativna rastlina, saj ima velike dlanaste liste in steblo, ki je prepleteno. Končna podoba daje videz drevesa, kot so v naravi.

Poleti ima rada sobne temperature, medtem ko v zimskem času raje nižje temperature. Zmerno jo zalivamo, voda ne sme nikoli stati v podstavku.

več
Peperomia

Peperomia

Klasična sobna rastlina, ki jo poznamo in gojimo že mnogo desetletij. Ni pogosta, čeprav je zelo enostavna za gojenje in dekorativna zlasti, ko požene visoke in suličaste cvetove, visoko nad liste.

Zalivamo zmerno, voda ne sme zastajati v podstavku, zmerno dognojujemo in postavimo na mesto v prostoru, kjer ne sije direktno sonce na njo.

več
Aloa

Aloa

Aloa je zelo razširjena sobna rastlina, od katerih je le ena primerna za uživanje v zdravilne namene in še to le kadar raste v idealnih pogojih, kar pomeni, da ima dovolj svetlobe in vode. To pa je bolj poleti, kakor pozimi, ko je dan kratek.

V poletnem času, ko mine čas zmrzali rastline postavimo na prosto, vendar ne takoj na direktno sonce, kjer se zelo dobro znajdejo.

 

več
Hawortia

Hawortia

Hawortia je sukulentna rastlina, ki ima rozetasto rast in izjemno dekorativne suličaste liste. Ne mara veliko zalivanja. Ne bo nam zamerila, če na njo pozabimo. Pogosto jo uporabljamo kot dekorativno rastlino, ki je del aranžmaja v lepi okrasni posodi in v kombinaciji z drugimi dekorativnimi elementi, ki se navezujejo na sezono ali praznike.

več
Viseče rastline

Viseče rastline

Viseče sobne rastline so vedno priljubljene zelene sobne rastline, ki zapolnijo prostor, ki jih druge rastline ne morejo. Njihova rast je padajoča, povešajoča, kar je njihova posebnost, ki pogosto pride prav pri mešanih nasadih rastlin.

Med njimi je veliko različnih rastlin, kot so Scindapsus, Hedera, Pilea in mnoge druge.

več
Euphorbia

Euphorbia

Euphorbia je zanimiva, dekorativna sobna rastlina, ki sodi v isto družino kakor božična zvezda. prepoznamo jo po tem, da imata oboje mleček, če se ranita ali odtrgamo list.

Euphorbia je na prvi pogled kakor kaktus ali sukulenta, listi so majhni, neznatni in niso dekorativni.

Skromno zalivamo, prenese tudi direktno sonce, a uspeva tudi v temnih prostorih.

več
Rhypsalis

Rhypsalis

Rhypsalis je sukulenta, saj so listi preobraženi v poganjke, zato so njene potrebe po vodi minimalne. Vodo zadržuje v poganjkih, zalivamo malo, voda ne sme nikoli stati v podstavku.

Rast je bujna in pogosto povešujoča, kar rastlino naredi še bolj dekorativno. Včasih so rastline posajene v lončke kakor obešanke.

več
Echeveria

Echeveria

Eševerije so sukulente, ki imajo rozetasto rast poganjkov, ki so včasih bolj ploščate, drugič okroglaste oblike. Zadnja leta so zelo priljubljene zlasti za novo leto, ko rastline obarvajo v najrazličnejše barve in jih porabijo kot dekoracijo v aranžmajih.

Ne prenesejo obilnega zalivanja in vode v podstavku. Uspevajo skoraj v vsakem okolju in tudi barva, ki prekriva celotno rastlino jih ne moti. Ko rastejo postajajo vse bolj zelene in sčasoma barva odpade z rastlin.

več