Žižula je skoraj pozabljena sadna vrsta, ki pa so jo gojili in cenili že naši dedje in babice. Je najstarejše sadno drevo ali grm, ki zraste do 8 m visoko, odvisno od vzgoje. Ima goste bodice in podolgovate liste, ki so skoraj usnati in zato precej odporni na sušo. Vlage v tleh ne prenaša dobro. Zimske temperature lahko padejo tudi pod -25 stopinj Celzija. Rastlina je odporna na bolezni in škodljivce, zato ni potrebno škropljenje - ekološka pridelava.

Rodi že tretje leto po sajenju. Brsti in cveti šele v maju in se tako izogne pozebam. Plodovi so podolgovati in najprej zeleni, zato spominjajo na olive, kasneje se obarvajo rdečkasto rjavo in spominjajo na dateljne. Imajo eno podolgovato koščico. Užitni so šele oktobra, ko se malce nagubajo in meso omehča. Uživamo jih lahko sveže, suhe ali predelane v džeme, marmelade, sokove,...

Žižula vsebuje 20 x več C vitamina, kakor citrusi, zato je bila zelo cenjena, a zadnje čase zapostavljena sadna rastlina. Vsebuje tudi B komplex, bioflavoide, minerale in aminokisline, ter ima veliko železa. Krepi imunski sistem, pomaga pri želodčnih tegobah, premaga pomladansko utrujenost in pomaga pri mnogih drugih zdravstvenih težavah.

Največji izbor sadik je v mesecu aprilu.