Gašperlin: vrtni center

V zimskem času je podoba vrta umirjena, listovci so brez listja, bolj dekorativni so so iglavci in zimzelene rastline. V tem obdobju, ko temperature padejo pod ničlo in snežne odeje ni, včasih celo posije sonce, zato se vrši fotosinteza, ki je okrnjena zaradi zmrznjene zemlje. Dobro je, da so rastline zaščitene s kakršnim koli materialom, ki jim greje koreninsko grudo. Primerna je juta, ki je tudi dekorativna ali pa oblanci, listje, mah, trava in še mnoge druge rešitve, ki jih ponuja narava sama.

 

Še posebej moramo poskrbeti, da so korenine na toplejšem in suhem, če so posajene v loncih. Morda pod lonec postavimo lesene palčke, ki omogočijo kroženje zraka okrog rastlin, da ne stojijo na tleh. Prav tako moramo paziti, da v okrasnem ločku ni vode, ki bi lahko zmrznila in uničila lonec ali pa povzročala gnitje korenin.


Vsekakor pa je kombinacija okrasnega lonca in zunanje rastline pred vhodom v hišo ali na terasi še kako primerna popestritev v teh zimskih dneh. Ko bo malce topleje, bomo dodali teloh ali pa prve primule, narcise, ki bodo naznanjale pomlad.